Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/SE/2023/AW23_Fallskydd_aktuellt_fullimage_640x250.jpg

Skotta snö säkert med rätt fallskydd

2023-11-23
På många håll i landet kommer det rejält med snö under vinterhalvåret. Innan du går upp på taket för att skotta, se till att du är skyddad mot fall genom att använda personlig fallskyddsutrustning.

Arbetar du på en höjd från två meter eller mer?

Då skall du vara skyddad mot fall genom antingen en gemensam skyddsåtgärd på platsen eller genom personlig fallskyddsutrustning. Den som ska använda en personlig fallskyddsutrustning ska vara utbildad i hur utrustningen skall skötas, användas, kopplas och provas före användning, känna till riskerna vid felaktig användning, samt hur man planerar sitt fallskydd. Skaffa dig därför rätt kunskaper om utrustning vid arbete på hög höjd och vilka risker som finns för att undvika att bli skyldig till att betala en sanktionsavgift för bristande arbetsmiljö.

Vid byggnads- och anläggningsarbete där det finns risk för fall ska man välja gemensamma skyddsåtgärder i första hand. Det kan vara ett arbete med risk för fall från hög höjd eller ett arbete på ett tak. Gemensamma skyddsåtgärder kan vara att arbetet utförs med hjälp av ställningar, arbetsplattformar eller andra skydd. Personlig fallskyddsutrustning användas om det inte går att använda gemensamma skydd eller om arbetet är så kortvarigt att det inte är rimligt att montera och använda gemensamma skydd.

Bristande arbetsmiljö = sanktionsavgift på upp till 400.000 SEK!

Arbetsmiljöverket utför inspektioner på arbetsplatsen för att kontrollera arbetsmiljön och skulle det finnas brister kan en arbetsgivare, till exempel företag, organisation, kommun och landsting, bli skyldiga att betala en sanktionsavgift. Hur stor sanktionsavgiften blir är beroende på antalet sysselsatta i företaget, både anställd och inhyrd räknas, liksom hel- och deltidsanställda. Sanktionsavgifter för just fall infördes den 1 januari 2015 för att förhindra att flera kommer till skada genom fall. Vi hjälper dig med kunskap om regler och krav kring fallskydd – så slipper ditt företag råka ut för en sanktionsavgift.


Vi rekommenderar följande fallskydd när man skottar tak:

Fallskyddskit Cresto Worker Roofer 15 m

Worker Roofer paket lämpar sig främst för arbete på tak med lutning mindre än 45 graders lutning.

15 meters räckvidd. enkel sele med manuella spännen.
Paketet innehåller fallskyddslina, sele, förvaringsväska och sling.

Läs mer om produkten här.


Fallskyddskit Cresto Worker Roofer Comfort 15 m

Worker Roofer Pro paket lämpar sig främst för arbete på tak. Till skillnad från Worker Roofer så innehåller paketet en vadderad sele med snabbspänne.

15 meters räckvidd och lämplig vid arbete på tak med lutning mindre än 45 graders lutning. Paketet innehåller fallskyddslina, sele, förvaringsväska och sling.

Läs mer om produkten här.


Fallskyddspaket Tak Honeywell-Miller Titan

Personligt fallskyddspaket för takarbete med information om hur fallskyddet används. Edge godkänd (skarp kanttestad).
Innehåller fallskyddssele Miller Titan, 2-punktssele, rep med glidlås, sling och förvaringspåse.

Läs mer om produkten här.