Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/SE/2022/Aktuellt_2022_beredskapslager_640x250.jpg

Trygg i ditt eget hem

2022-11-09
Oroliga tider letar sig in i svenska hem. Aldrig tidigare har det varit större fokus på att ha ett separat beredskapslager. Sverige är ett säkert land. Ändå är det klokt att vara beredd på att olyckor, katastrofer eller oförutsedda situationer kan inträffa. Stormar, extremväder, sabotage, tekniska problem, terrorism eller krigshandlingar kan göra att många kan bli utan ström eller vatten. Samtidigt kan det bli svårare att få tag på nödvändiga varor.

Detta bör man ha i hemberedskap

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar att alla hushåll i Sverige vidtar enkla åtgärder för att förbättra sin egen beredskap. Med en liten reserv av det du är mest beroende av – vatten, mat, mediciner och värmekällor – är du bättre rustad att klara dig själv under några dagar.

- Lär dig grundläggande första hjälpen. Se till att utrustningen du planerar att använda i en nödsituation fungerar och att du vet hur du använder den. Alla tjänar på ordentlig säkerhet och med rätt beredskap kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som hänt, säger Johan Törnblad, VD för Skydda i Sverige.

Se över följande förberedelser:

1. Bedöm risk och sårbarhet i ditt hem

Fundera igenom vad som kan hända, vilka konsekvenser det kan få och hur din familj kan hantera det. Om det finns utrustning du planerar att använda i en nödsituation, bekanta dig med den så du känner dig säker på hur den används och se till att den fungerar.

2. Se till att täcka grundläggande behov i tre dagar

De grundläggande behoven som måste tillgodoses under de tre första dagarna av en kris är värme, dryck, mat, mediciner, hygien och information. Många av oss har redan en bra mängd av det vi behöver för att klara själva under några dagar, så det är ofta inte så mycket som behövs för att komma i mål.

Så här täcker du grundläggande behov i tre dagar

Mediciner och första hjälpen

Alla bör ha någon form av grundläggande kunskap inom första hjälpen. Det finns ett antal sådana erbjudanden för kurser och utbildningar, oavsett om du är helt oerfaren eller behöver en uppfräschning. Arkiv: | Skydda Om du är beroende av läkemedel eller medicinska hjälpmedel måste du prata med din läkare eller apotekspersonal om möjligheten att få en extra försörjning.

Du bör ha det här hemma:

Hygien

Utan varmvatten, eller i värsta fall helt utan vatten, är det viktigt att tänka på personlig hygien och renlighet även kring mat och matlagning. Dålig hygien är en grogrund för infektioner och sjukdomar.

Detta bör man ha hemma:

Värme och ljus

För att vara bättre förberedd på strömavbrott bör du även se över följande:

  • varma kläder, filtar och sovsäckar
  • tändstickor eller tändare
  • komma överens med grannar, familj eller vänner om att ge varandra skydd och hjälp
  • pannlampa eller ficklampa - kom ihåg batterier
  • braskamin eller öppen spis – se till att den fungerar som den ska och att du har tillräckligt med ved
  • gas- eller fotogenkamin - kontrollera att den är i gott skick och avsedd för inomhusbruk, följ bruksanvisningen och se till att ventilationen är bra.

    Skydda rekommenderar: Multilampa Suprabeam M6XR Laddbar 


Mat

Du bör ha tillräckligt med mat i hemmet för att räcka åt alla ett par dagar. Fundera igenom hur du ska tillaga mat om elen eller vattnet är slut. Om du har djur, eller det finns särskilda behov i kosten, måste du planera för detta. Tänk på att ha mat som ger energi.

Dryck

Du behöver minst tre liter rent vatten per person och dygn för att dricka och laga mat. Vattnet bör helst förvaras på en mörk och sval plats utan direkt solljus. Om du rengör burkarna väl kan vattnet lagras bra i åratal och ändå vara säkert att dricka.

Källa: msb.se

På msb:s hemsida kan du läsa mer om hela checklistan för hemberedskap - vad du bör ha hemma vid en kris i samhället. Besök sidan här.