https://static.bb.se/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/Information_Library/Head_Protection/Pictures/SE/faktabanken_toppbild_640x250_huvudskydd.jpg

Huvudskydd

Huvudskador är en av de allvarligaste arbetsskadorna du kan råka ut för. Tyvärr är det också så att olyckor med huvudskador inträffar relativt ofta och orsakas bland annat av fall, av stötar eller av att huvudet träffas av fallande föremål. Om du får en huvudskada kan det få förödande konsekvenser för resten av ditt liv. Man kan uppleva problem som trötthet och yrsel, drastiska personlighetsförändringar, betydande kognitiv funktionsnedsättning och förlamning.

Det finns flera typer av huvudskydd. Skyddshjälmar och stötskyddsmössor är de vanligaste. Vilket huvudskydd som skall användas är beroende på vilka risker som finns på arbetsplatsen och den arbetsmiljö du jobbar i. Det finns även flera olika faktorer som kan påverka skyddets funktion. Tex så påverkas en hjälms livslängd om den utsatts för exempelvis kemikalier eller långvarigt solljus.

När ska en hjälm bytas? 

Hjälmen ska omedelbart bytas ut om den utsatts för:

  • kemikalier
  • kraftig stöt
  • långvarigt solljus

Läs mer här om vad vi anser är viktigt att veta om huvudskydd.

När du köper en hjälm är det också viktigt att tänka på om den ska vara kompatibel med olika tillbehör. Vilka tillbehör finns till hjälmar? Ja allt från hörselskydd och ögonskydd till hakband. Läs mer om tillbehör till hjälmar här.

Tänk även på att vissa hjälmar måste följa vissa standarder. Här kan du läsa om Standarder för huvudskydd, skyddshjälmar, stötskyddsmössor och stötskyddskepsar.