Laddar
Laddar
Laddar

Tvättråd

Det viktigaste vi kan göra är att använda kläder vi har så länge det är möjligt men då handlar det också om att ta hand om plagget. Nedan finner ni några goda råd om hur man bäst tar hand om sina plagg. När det gäller certifierade skyddsplagg, är det viktigt att skötselinstruktionerna som följde med plagget vid köpet, följs så behåller plagget sina skyddsegenskaper.

Generella tvättråd

 • Följ tvättråden, de finns där av en anledning.
 • För certifierade plagg är det särskilt viktigt att följa tvättråden för att säkerställa att de skyddande egenskaperna bibehålls.
 • Ull har självrengörande egenskaper, det kan räcka att man hänger ut det.
 • Om det är någon enstaka fläck, försök att ta bort den så snart som möjligt.
 • Borsta bort den värsta smutsen.
 • Töm fickor från stenar, skruvar och andra saker innan tvätt.
 • Stäng dragkedjor, kardborrband och tryckknappar men låt andra knappar vara öppna.
 • Tvätta plagg med liknande färger ihop.
 • Tvätta certifierade plagg tillsammans med andra som har samma certifiering.
 • Tvätta certifierade plagg när de ser smutsiga ut för att bevara de skyddande egenskaperna.
 • Använd inte blekmedel.
 • Använd inte sköljmedel, det kan skada bl.a. reflexerna.


 

Tvättsymboler

Tvätt

Symbolen visar om hemmatvätt är möjlig eller inte, både vad det gäller maskintvätt och handtvätt. Siffrorna inne i baljan anger högsta temperaturen (angivit i grader Celsius) plagget tål. Ett kryss över baljan betyder att plagget inte ska tvättas, det kan innebära att plagget är känsligt för all typ av våtbehandling eller ej lämpligt att tvätta i tvättmaskiner för hemmabruk. En hand i baljan anger handtvätt och en vattentemperatur på 30° C och 40° C. Ett streck under baljan betyder skonsamt tvättprogram, vilket innebär mindre mekanisk verkan, vilket uppnås genom att inte fylla maskinen helt och undvika centrifugering eller att centrifugera endast korta perioder. Två streck innebär mycket skonsamt tvättprogram.
 

Blekning

Symbolen visar om blekning är möjligt eller inte, en tom triangel betyder att blekning är tillåten både via klorblekning och blekning med syre. Två snedställda streck innebär att endast blekning med syre är tillåtet och ett kryss över innebär att blekning inte är tillåten och att blekningsfria tvättmedel ska användas. 
 

Torkning

Fyrkantssymbolen beskriver torkning. Innehåller fyrkanten en cirkel betyder det torktumling där prickarna inuti anger torktumlartemperaturen. En fyrkant med en cirkel och ett kryss över betyder att torktumling inte är lämplig. Innehåller fyrkanten streck istället för en cirkel, ger de instruktioner för naturlig torkning/lufttorkning. T.ex hängtorkas, dropptorkas, torkas plant etc. 
 

Strykning

Symbolen ger instruktioner gällande strykning. Strykjärnets prickar ger information om temperaturintervall för strykningen. Ett överkryssat strykjärn innebär att plagget inte tål att styrkas och kan förstöras.
 

Professionell tvätt

Cirkeln ger information gällande professionell tvättning, antingen kemtvätt eller våttvätt, observera att denna inte går att jämföra med hemmatvätt. Bokstäverna i cirkeln är information till det professionella tvätteriet gällande vilka tvättvätskor som kan användas under tvättprocessen. En överkryssad cirkel anger att plagget ej bör kemtvättas.


 

Förklaring specifika tvättsymboler

Endast handtvätt

Extra skonsam tvätt, Max 40˚C

Mild tvätt, Max 30˚C

Mild tvätt, Max 40˚C

Mild tvätt, Max 60˚C

Mild tvätt, Max 85˚C

Normal tvätt, Max 30˚C

Normal tvätt, Max 40˚C

Normal tvätt, Max 60˚C

Normal tvätt, Max 70˚C

Normal tvätt, Max 85˚C

Normal tvätt, Max 95˚C

Strykning låg temperatur, Max 110˚C

Strykning normal temperatur, Max 150˚C

Strykning hög temperatur, Max 200˚C

Tål blekning

Tål ej blekning

Tål ej kemtvätt

Tål ej kemtvätt med perkloretylen

Tål kemtvätt med perkloretylen

Tål kemtvätt, mild process

Tål torktumling

Torktumling låg temperatur, 60˚C

Torktumling normal temperatur, 80˚C

Tål ej strykning

Tål ej torktumling

Tål ej tvätt

​Rekomendation: Använd inte sköljmedel på funktionsplagg och specialbehandlade plagg.