Laddar
Laddar
Laddar

Val av arbetsskor

Felbelastning på fötterna kan leda till besvär som ont i ryggen, ont i höften och knäsmärtor. Många lider av besvären i åratal utan att ana att det beror på fötterna, flertalet har en avvikande fotställning som ”fortplantar” sig uppåt i kroppen. Detta kan medföra att leder och ligament ligger an på ett felaktigt sätt, vilket i sin tur kan resultera i smärta och belastningsskador.

Skor anpassade efter arbetsmiljö

Det är mycket viktigt att skorna är anpassade efter det arbete som skall utföras samtidigt som skorna ska vara bekväma att ha på sig. Att använda fel sko i olika riskmiljöer kan vara riktigt farligt.

  • Använd skor med tåhätta om du behöver skydda tårna från att skadas av fallande föremål och från att bli klämda.
  • Använd skor med spiktrampskydd av stål för att förhindra att vassa föremål tränger in genom sulan.
  • Använd skor med halkskydd vid arbete utomhus vintertid eller i andra halkriskmiljöer.
  • Använd skor med extra tåförstärkning vid mycket arbete på knä.
  • Använd skor som är HI- eller HRO-godkända vid arbete med värme
  • Använd skor som är CI-godkända och är varmfodrade vid arbete i kyla.
  • Använd skor som är vattentäta om du arbetar i fuktiga eller våta miljöer.
  • Använd skor som är ESD-godkända vid arbete i miljöer då statisk elektricitet uppstår.

ESD-godkända skor

Människan är en utmärkt ledare av elektricitet. En person som exempelvis går över ett golv, bär ett klädesplagg av syntet eller arbetar vid en bänk kan bygga upp en statisk laddning på flera tusen volt. Den här spänningen måste ta vägen någonstans. Det kan ibland få till följd att man får en stöt. Inom en mängd varierande industrier kan statiska urladdningar skada produkter. Framförallt gäller det inom elektronikindustrin där olika komponenter ofta kan vara väldigt känsliga. Ett bra sätt att förebygga elektrostatiska urladdningar är att använda ESD-godkända skor tillsammans med ett avledande golv. Inom EPA-områden där känsliga komponenter hanteras är ESD-godkända skor en självklarhet.

Varför är valet av sko och inläggssula så viktigt?

Då du dagligen arbetar på hårda golv kan du få svåra besvär om du inte använder rätt sko och rätt inläggssula. Felbelastningen kan stabiliseras genom att använda rätt inläggssulor som ska ligga i en bra sko. Kroppen får då bättre balans och hållning, smärtorna kommer att avta eller upphöra, tröttheten minskar och du ska kunna leva ett friskare liv.

Allt fler arbetsgivare börjar inse vad välmående fötter betyder för sina anställda. Drygt en dags frånvaro för ont i fötter, knä eller rygg, kostar företaget flerfallet mer än vad ett par nya skor och sulor kostar. Bästa resultat för företag och personal får man om skor och sulor provas ut i förebyggande syfte redan från början.

Läs gärna även Skyddsskostandard.