Laddar
Laddar
Laddar

Viktigt att veta om handskar

Våra händer är vårt viktigaste arbetsredskap och utsätts för många olika risker i olika arbetsmiljöer. Det är därför viktigt att man väljer rätt typ av handskar för att minimera risken för olycksfall. Handskarna ska vara korrekt märkta och dokumenterade att de lever upp till ställda krav. De får heller inte innehålla hälsoskadliga ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Att välja handskar kan vara svårt eftersom det finns så många olika typer och modeller att välja mellan. Det viktigt att komma ihåg att alla händer är olika och man måste prova ut så att handsken passar just dig. Sömmarna ska sitta rätt, de ska vara smidiga, bekväma och slitstarka. När du vet vilken modell som motsvarar ditt behov är nästa steg att välja rätt storlek på handsken. En handske med bra passform minskar risken för skador och skavsår och får dig att prestera bättre.

Välj rätt typ av arbetshandske

Att välja rätt typ av handske för det arbete som ska utföras är a och o. Utifrån en noggrann riskanalys så får du god kunskap i vad som krävs för att ditt arbetsmoment ska bli säkert som möjligt. Du kanske behöver en handske med lite bättre grepp eller en modell som skyddar mot hetta eller skärskador.

Välj rätt passform på arbetshandsken

Att välja rätt storlek och passform på handskarna är mycket viktigt för att undvik olycksfall. Att ha för stora handskar kan öka risken för att fastna i rörliga maskindelar eller göra det svårare att hantera föremål. Läs mer om vår tjänst Rätt handske på jobbet.

Byt handskar regelbundet

Om du hanterar kemikalier och olika ämnen som kan tränga igenom handskarna är det mycket viktigt att byta dem ofta. Det går inte att få handskarna helt rena från kemikalier och nedbrytningen av materialet börjar redan vid första kontakten med kemikalien. Slitna och trasiga handskar ska alltid kastas för att undvika onödiga risker.

Kontrollera märkningen i handskarna

Skyddshandskar märks med så kallade piktogram (standarder) för att visa vad de skyddar mot. Handskar som skyddar mot flera risker är således märkta med flera piktogram, en för varje risk. Läs mer om standarder för handskar.