Laddar
Laddar
Laddar

Olika typer av handskar

Handskar bör väljas utifrån vilka som är anpassade för att tillgodose det behov som finns och för den arbetsmiljö man befinner sig i. 

Skyddshandskar för mekaniska risker

Det gäller att välja en arbetshandske som är noga utvald för att passa den aktuella arbetsmiljön eller den arbetsuppgift som skall utföras. Arbetshandskar har en rad olika egenskaper och nedan beskriver vi två behov.

Tunna arbetshandskar, smidiga och följsamma

Med tunna arbetshandskar ser du till att bibehålla din fingertoppskänsla samtidigt som du får ett fullgott skydd för dina händer. Med dessa handskar får du både bra grepp, känsla och en tight passform. Dessa passar bättre för finlirare än grovhuggare.

Kraftiga arbetshandskar, slitstarka modeller som tål tuffa tag

Kraftiga handskar tål lite tuffare tag. Prioriteten och tyngdvikten är lagd på skydd, och slitstyrka. Kraftiga arbetshandskar är tillverkade av material som är valda med just dessa egenskaper i åtanke. Slit dem och behåll hälsan.

Skärskyddshandskar

Välj en handske med skärskydd vid arbete med vassa föremål. Stålkanter, knivar, glas och andra saker är otrevliga att arbeta med om man inte har rätt handskar.

Svets och värmeskyddshandskar

Det finns ingen genväg till att skydda handen från en 1200°C svetslåga. Det måste vara högsta kvalitet på såväl ytter- som innermaterial och foder i handskarna. Smidighet, känsla och god rörlighet får inte glömmas bort då det är viktigt att fortfarande behålla fingertoppskänslan och produktiviteten.

Vattentäta handskar

Vi råder inte över väder - men vi råder över våra kläder. Varma och torra händer är alltid att föredra, oavsett om du jobbar ute i regn eller om du utför arbeten i våta miljöer. Det finns både vattentåliga och vattentäta modeller.

Varmfodrade handskar

Varmfodrade handskar är till för att hålla värmen årets alla kalla dagar. Trots foder och tuffa material bör handskarna vara så smidiga som det bara någonsin går. Materialet ska vara följsamt och fodret så tunt som möjligt, utan att tappa fokus på värmeförmågan.

Kemskydds- och engångshandskar 

Ibland är det något så banalt som såpa som händerna skall skyddas emot och ibland bra mycket värre saker som både kan fräta och skada allvarligt. En kemskydds- eller engångshandske ger dig fullgott skydd, på precis den nivån du behöver. Att välja rätt kemskydd är något av det viktigaste och kanske svåraste när det gäller handskar. 

I våra kemskyddstabeller ger vi en rekommendation om vilket material och vilken handske, som ger bäst skydd mot olika typer av kemikalier. Det kommer varje år mängder av nya kemikalier. Finns minsta tveksamhet rörande valet av kemskyddshandske, så är det alltid bättre att kontakta oss.

Kemskyddstabell för Guide

Kemskyddstabell för Ansell

Alla företag som använder och hanterar kemikalier, skall enligt Europeisk lag ha varuinformationsblad på de kemikalier de hanterar i sin verksamhet. I dessa varuinformationsblad finns uppgifter om CAS-nummer och koncentrationer. Med tillgång till denna information, kan vi sedan ge en mer precis rekommendation och även tala om hur länge handsken skyddar mot vissa kemikalier. 

Fritidshandskar

Dessa handskar är anpassade för fritidsaktiviteter. Behovet kan vara varmfodrad, luftig eller vattentät.