Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/SE/2019/headernyhet.jpg

Våra bästa tips för att skydda sig mot kyla

2019-01-30
Med rätt kläder är man bra skyddad hela dagen mot kyla, något som är särskilt viktig vid utomhusarbete, då man är mer utsatt för vädrets makter.

Kroppen anpassar sig bra efter olika väder, men vid för låga temperaturer kan det bli skadligt och en köldskada kan orsaka långvariga besvär som nedsatt känsel och domningar. Största riskerna är låg temperatur i kombination med mycket vind, då avkylningen blir kraftig.

Våra tips för att bäst skydda sig mot kyla vid utomhusarbete:

Fakta om klädsel vid arbete i kyla

Man bör klä sig enligt lager-på-lager-principen och börja med ett fukttransporterande lager närmast kroppen. Efter det bör man ha ett isolerande lager och ytterst skyddande plagg mot väta och vind. Skor och handskar bör vara fodrade och skydda mot både väta och köld. Ha gärna skor och handskar som är väl tilltagna i storlek, då den uppvärmda luften stannar kvar längre. Se till att ha en bra mössa som skyddar huvudet. 

Det gäller att skydda sig väl, särskilt de delar som är extra känsliga för kyla, som huvud, fingrar, tår och öron.

Vid 10 minusgrader försvinner 50 % av kroppsvärmen genom huvudet.

Vid arbete där man ofta växlar mellan hög- och lågintensiv aktivitet är det viktigt att tänka på att ha kläder som transporterar bort svetten närmast kroppen, annars blir man snabbt nedkyld.