Skyddshjälmar har begränsad livslängd

Alla kroppsdelar är viktiga att skydda, men med huvudet som den mest centrala delen bör du vara extra mån om att skydda dig under arbetsdagen och bära en säker skyddshjälm.

Byggarbetare arbetar säkert med skyddsutrustning som hjälm och handskar.

Visste du att ett huvudskydd måste bytas ut med jämna mellanrum? Skyddshjälmar, stötskyddsmössor och övriga huvudskydd har faktiskt en begränsad livslängd och kan rentav vara farliga för dig som bär den, även om hjälmen ser opåverkad ut. Hjälmen kan ha skador, sprickor eller andra brister som inte syns. Efter ett visst antal år eller om huvudskyddet råkar ut för slag eller skadas ska du kassera skyddshjälmen eller huvudskyddet för att skydda dig rätt.  

När behöver hjälmen bytas ut?

Det finns inget generellt svar när ett huvudskydd behöver bytas ut, eftersom hjälmar används i olika arbetsmiljöer och utsätts för olika påverkan som till exempel UV-strålning eller kemikalier. Dock brukar man säga att det är dags att byta ut sin hjälm efter senast fem år, tidigare om du arbetar utomhus. Hur länge skyddshjälmar och övriga huvudskydd kan användas varierar också mellan olika tillverkare och typer av hjälmar.

Viktigt att välja rätt huvudskydd

Beroende på hur din arbetsmiljö ser ut och vilka risker du utsätts för under din arbetsdag är det viktigt att välja rätt huvudskydd så att du är skyddad. Hjälmen skall, förutom att uppfylla de krav som ställs, sitta bekvämt och anpassas efter dig så att svettband, hakband med mera sitter bra.

Demonstration av skyddshjälm på byggarbetsplats.

Är du helt säker? Gör en riskbedömning.

Få koll på riskområden i din arbetsmiljö och låt oss hjälpa dig att åtgärda dem. Gör en intresseanmälan för en riskbedömning och låt en av våra skyddsspecialister hjälpa dig.

Gör en intresseanmälan

Skapad 2019/08/13
Senast ändrad 2019/10/31