2018 års sämsta bygge försatte huvudentreprenören i konkurs

Biltunneln i motorvägsförbindelsen Förbifart Stockholm utsågs i december 2018 till det årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren, det dåliga arbetsmiljöarbetet ledde till konkurs och många förlorade jobb.

Tunnel
Bilden har inget med texten att göra

På grund av sina stora stora brister i arbetsmiljöarbetet hos huvudentreprenören i ett av delprojekten utsågs projektet till Årets sämsta bygge rapporterar arbetsmiljoforum.se.

Företaget som nu har gått i konkurs var ansvarigt för att bygga tunnlar under Lovön, ett arbete som påbörjades 2016. Sedan dess har flera olyckor och tillbud rapporterats. Arbetsmiljöverket har bl.a. stoppat allt arbete i två dagar på grund av brister i brandskyddet. Dessutom har förelägganden om viten riktats till flera aktörer.

Trafikverket hävde i mars sitt avtal med huvudentreprenören, bland annat till följd av arbetsmijöproblemen och nu företaget har gått i konkurs.

– Vi har lagt ett flertal skyddstopp på arbetsplatsen, eftersom våra skyddsombud bedömt att det funnits risk för liv och hälsa.

säger Fredrik Sirberg, regionssekreterare på fackförbundet Byggnads stockholmsavdelning till sajten arbetsmiljöforum.

Tidningen Byggnadsarbetaren uppger att ca 130 personer förlorar sitt jobb på grund av konkursen.

Demonstration av skyddshjälm på byggarbetsplats.

Är du helt säker? Gör en riskbedömning.

Få koll på riskområden i din arbetsmiljö och låt oss hjälpa dig att åtgärda dem. Gör en intresseanmälan för en riskbedömning och låt en av våra skyddsspecialister hjälpa dig.

Gör en intresseanmälan

Skapad 2019/09/4
Senast ändrad 2019/10/31