Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/SE/2020/2020_v38_munskydd_aktuelltheader.jpg

NYHET! Munskydd typ II & yyp IIR

2020-09-11
Det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt ett munskydd är mot smittspridning. Olika länder har olika i sina rekommendationer. Våra grannländer har valt att rekommendera munskydd på vissa offentliga platser. I Sverige finns i skrivande stund ännu inga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Dock kan det finnas situationer där munskydd kan vara av värde. Exempel på sådana situationer kan till exempel vara vid trängsel i kollektivtrafiken där det är svårt att hålla avstånd. De flesta flygbolagen kräver idag att passagerarna ska bära munskydd ombord på flyget samt på terminalen på flygplatsen.

Det är dock viktigt att munskydd alltid ses som ett komplement till övriga riskreducerande åtgärder. Att stanna hemma vid symtom samt att hålla en god handhygien är viktiga rekommendationer. Likväl att hålla fysiskt avstånd både utomhus och inomhus.

Om man väljer att använda munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt.

Olika typer av munskydd

Medicinska munskydd är endast avsedda för engångsbruk och rekommenderas för personer som är sjuka eller personer som är i nära kontakt med sjuka människor. Medicinskt munskydd kan grovt delas in i tre olika klasser (typer) - I, II och IIR. Klass 1 är avsedd för personer som inte jobbar inom hälso- och sjukvården.

Vi säljer klass II och klass IIR. Klass II och IIR kallas kirurgiska munskydd och har den högsta filtreringsgraden. Dessa är gjorda för användning i kirurgiska och medicinska miljöer i hälso- och sjukvården. KLASS II skall användas då det ej finns risk för vätskestänk. KLASS IIR är speciellt utformad för att skydda mot vätskestänk.

Så här tar du på dig ett munskydd på rätt sätt:

1. Tvätta händerna med tvål och vatten noggrant innan du sätter på dig munskyddet. Använd handdesinfektionsmedel.

2. Öppna munskyddets veck helt med fingrarna så att den färgade sidan av munskyddet är utåt.

3. Placera munskyddet så att gummibandet är bakom öronen. 

4. Tryck på munskyddets näsklämma för bästa tillpassning. Byt munskydd efter max 4 timmar eller om det blivit fuktigt.